Top 5 Grilovaných Mořských Plodů s Vinho Verde Alvarinho

124617241_3099354576958080_2542551781348382484_n

Léto je časem grilování a jedním z nejlepších způsobů, jak si užít teplé večery, je příprava grilovaných mořských plodů. V kombinaci s osvěžujícím portugalským vínem Vinho Verde Alvarinho od značky Provam vytvoříte dokonalý gurmánský zážitek. Toto svěží a lehké víno s jemnými citrusovými tóny je ideální volbou pro letní večery. V tomto článku vám představíme top 5 grilovaných mořských plodů, které si můžete vychutnat s Vinho Verde Alvarinho.

1. Grilované Krevety s Citronovo-Bylinkovou Marinádou

Ingredience:

  • 500 g čerstvých krevet, oloupaných a očištěných
  • 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a tymián.
  2. Krevety naložte do marinády a nechte odležet alespoň 30 minut.
  3. Grilujte krevety na středně vysokém ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
  4. Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.

2. Grilovaný Losos s Medovo-Hořčičnou Glazurou

Ingredience:

  • 4 filety lososa
  • 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, hořčici, med, sójovou omáčku a olivový olej.
  2. Filety lososa osolte a opepřete, poté je potřete glazurou.
  3. Grilujte lososa na středně vysokém ohni asi 4-5 minut z každé strany, dokud není propečený.
  4. Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.

3. Grilované Ústřice s Pikantní Limetkovou Marinádou

Ingredience:

  • 12 čerstvých ústřic
  • 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
  • Šťáva z 2 limetek
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané

Postup:

  1. V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, chilli papričku a česnek.
  2. Ústřice otevřete a potřete je marinádou.
  3. Grilujte ústřice na středně vysokém ohni asi 3-4 minuty, dokud se neotevřou a nejsou propečené.
  4. Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.

4. Grilované Scampi s Bylinkovo-Citrusovou Marinádou

Ingredience:

  • 500 g scampi, očištěných
  • 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého petrželky
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, pomerančovou a citronovou šťávu, olivový olej, koriandr, petrželku a česnek.
  2. Scampi naložte do marinády a nechte odležet alespoň 30 minut.
  3. Grilujte scampi na středně vysokém ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
  4. Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.

5. Grilovaný Chobotnice s Česnekovou Marinádou

Ingredience:

  • 1 střední chobotnice, očištěná a nakrájená na kousky
  • 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, olivový olej, česnek, oregano a citronovou šťávu.
  2. Chobotnici naložte do marinády a nechte odležet alespoň 1 hodinu.
  3. Grilujte chobotnici na středně vysokém ohni asi 4-5 minut z každé strany, dokud není měkká a propečená.
  4. Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.

 

Závěr

Grilované mořské plody v kombinaci s Vinho Verde Alvarinho od značky Provam jsou dokonalou volbou pro letní grilování. Toto svěží a lehké víno skvěle doplní chuť krevet, lososa, ústřic, scampi a chobotnice. Vyzkoušejte naše recepty na marinády a užijte si nezapomenutelné kulinářské zážitky s přáteli a rodinou. Ujistěte se, že máte dostatek vychlazeného Vinho Verde Alvarinho, abyste mohli plně vychutnat každé sousto.